Není tomu tak dávno, co byla na scénu alternativního a zdravého slazení přivedena zcela úplná novinka, kterou představoval agávový sirup, který je vůbec jedním z nejoblíbenějších sirupů dodnes. Jak konkrétně se ale vlastně tento sladký zázrak vyrábí, jak poznat, že se jedná o opravdovou kvalitu, jaké jsou jeho benefity a co jsou naopak nevýhody? Na to vše se teď společně podíváme!
Nejrozumnější bude začít u samotné rostlinky, bez které by tento sirup nemohl existovat. Jak už jistě tušíte, jedná se o agáve. Jen málokdo ale ví, jak skutečně tato rostlinka vypadá. Jedná se o pichlavou zelenou až fialovou rostlinu, která může svým vzhledem připomínat aloe. Z tohoto důvodu se také můžeme někdy setkat s názvem americká aloe. V našich krajích bychom ji ovšem nenašli, ať bychom hledali sebevíc. Nejvíce se jí totiž daří v teplých podmínkách, které panují například v Mexiku, kde je její největší zastoupení, dále pak ve Středomoří, Africe a Spojených státech amerických.
Benefitů nabízí agáve hned celou řadu. Nejčastěji bývá využívána na léčbu popálenin, vysoké horečky, průjmových onemocnění a nadýmání, vředů a například také při bodnutí hmyzem. Ve zkoumání jsou také její blahodárné protizánětlivé účinky. Místním obyvatelům ovšem neslouží pouze jako bylina. Její listy totiž slouží k výrobě papíru a pichlavé součásti neboli trny, jsou využívány jako jehly. Od věci také není výroba rohožek anebo oblíbeného mexického alkoholického nápoje, kterým není nic jiného než tequila.
Nyní už ale k samotnému sirupu, který se získává jednoduchým způsobem, a to naříznutím listů, ze kterých tento sladký nahnědlý nektar vytéká. Dále následuje zahřátí nektaru na teplotu zhruba 45 °C, při kterých se pomalu odpařuje přebytečná voda a tvoří se sirupová textura. Tato teplota je zárukou toho, že dosáhneme ideální hustoty, ale zároveň se zde také zachovají všechny prospěšné látky, vitamíny a minerály.
Takto získaný sirup obsahuje velké množství fruktózy. Jeho obrovskou výhodou tak je, že v porovnání s klasickým bílým rafinovaným cukrem má velice nízký glykemický index (okolo 30). To jednoduše řečeno znamená, že nezvyšuje nijak závratně hladinu cukru v krvi. Další výhodou je malý počet kalorií, takže se jedná o vhodnou alternativu slazení při hubnutí. Tomu také napomáhá fakt, že tento sirup napomáhá při trávení a spalování tuků.
Pozor bychom si ale měli dávat na levné varianty sirupu z agáve https://www.nakliceno.cz/agave/, které nejsou kvalitní. Jejich složení často není vůbec dobré a také zde není dodržována správná teplota při zpracovávání, takže je tento sirup okraden o všechny prospěšné látky.